5 BRA TIPS

för att bli av med stress

1. Din kropp ska avstressas.

Du ska ha ut stressen ur kroppen, din kropp är just nu fylld med stresshormoner. Prova de närmaste 7 dagarna att göra detta varje dag, blir det för mycket, börja med en sak i taget och bygg på efterhand.

För bästa resultat, gör alla 5 sakerna varje dag i minst en vecka. Detta är första steget till att bli av med stressen…

Fysiskt aktiv varje dag!

Du skall vara fysisk aktiv varje dag (helst 30 minuter). Det bör vara av lagom nivå så att du fortfarande kan prata, men inte sjunga. Du förbränner dina stresshormoner (adrenalin och kortisol) och bygger upp din kropp och hjärna. Du kan ta en lätt promenad eller cykletur.

Är 30 minuter för mycket, börjar i mindre dos och öka lite varje dag. Starta med 5 minuter och öka med 2-3 minuter varje dag. Lycka till.

2. Mental avslappning.

Du ska slappna av mentalt, stoppa dina stresstankar och tömma din hjärna. Anteckna dina tankar på ett papper tills du har slut på tankarna i huvudet. Lyssna på en guidemeditation eller en bodyscan, vilket avgör du själv, i 20 till 30 minuter varje dag.

Kan görs flera gånger per dag!

Har du möjlighet att göra detta fler gånger per dag, gör det! Det finns olika varianter av guidemeditation och bodyscan. Hitta en du gilla och gärna en som har olika minutintervall.

Ta en paus när du känner att huvud eller kropp behöver det, det är okej att göra detta fler gånger per dag, oavsatt om du är stressad eller inte.

3. Sov gott.

Du ska sova gott och tillräckligt, du ska ha en jämn dygnsrytm hela veckan! Drick inga koffeinhaltiga drycker efter kl 15.00, ingen alkohol efter kl 19.00. Försök att hoppa över eftermiddagssömnen efter kl 14.00.

OBS! en timme innan sängtid gäller följande: ingen TV, ingen dator, ingen platta och ingen telefon. Vaknar du på natten eller har svårt för att somna p.g.a. för många tankar i huvudet. Skriv ner allt, också bagateller. Gör eventuellt avslappningsövningar.

4. Stressdagbok.

Gör en stressdagbok. Bli uppmärksam på vad det är som gör att du blir stressad. Bli uppmärksam på dina stressignaler. Anteckna omgående innan du hinner glömma bort dem. Skriv datum, tid, stressignal, orsak och eventuellt en möjlig lösning på det.

En gång i veckan!

En gång i veckan kolla du igenom den och ser om du kan hitta den röda tråden, vad är det som stressar dig mest, vad är orsaken? Nu kan du börja tänka på hur du kan göra det annorlunda, eller om du behöver få hjälp! Lycka till…

5. Det ska vara roligt.

Du ska skratta och sjunga. För det gör att du blir fysiologisk avstressad. Titta på en rolig film istället för en dokumentär. Tillbringa tid med folk som får dig att skratta. Sjung med i bilen eller i duschen, det gör att endofinerna flödar i din hjärna, vilket är bra.

Varje dag!

Sätt det som ett mål att göra en rolig sak per dag, ett annat alternativ är att varje morgon skriva ner 3 postiva saker du vill ska ske under dagen, innan du går och lägger dig kollar du om det stämde överens och reflektera över vad som var positiv under den dag. Detta gör du varje dag. Lycka till…

Detta är mycket!

Jag är medveten om att detta känns enormt mycket på en gång, särskilt om du inte har gjort något av detta tidigare. Men se det som en investering i din hälsa, i ditt liv. Jag lovar dig att du kommer att se och känna en stor skillnad, speciellt om du gör detta varje dag de nästkommande 7 dagarna.

Detta är bara några av redskapen som du kan använda dig av för att bli av med din stress. Har du frågor är du välkommen till att kontakta mig här… eller ring mig på telefon 076 017 24 25.

Ta hand om dig, du förtjänar det!